Bra Att Veta
Lindsdals Veterinärklinik

Här listar vi några svar som kan besvara frågor du har.

Bra Att Veta

Här nedanför går vi igenom saker som vi tycker är bra att veta. Om du fortfarande har frågor får du gärna ta kontakt med oss.

Vid vilken ålder kan mitt djur kastreras?

Katter

Katter kan kastreras från 6 månaders ålder, detta gäller både hon- och hankatter, förutsatt att testiklarna är belägna i pungen. Vi förskriver inte P-piller för honkatter.

Kaniner

Kaniner kan kastreras från 6 månaders ålder, detta gäller både hon- och hankaniner, förutsatt att testiklarna är belägna i pungen. Detta kan ske lite olika fort beroende på ras.

Hanhundar

Hanhundar som ska väga under 20 kg i vuxen ålder kan kastreras redan från ca 6 månaders ålder. Har du en storvuxen ras som ska väga minst 20 kg i vuxen ålder, rekommenderar vi att man väntar till minst 1 års ålder då det finns ett samband mellan tidig kastration och bentumörer.

Progesteronprov

Detta är ett blodprov som utförs för att kunna bedöma när det är bäst tidpunkt att para sin tik. Ibland behöver provtagningen upprepas med någon dags mellanrum. Ring oss för mer information kring detta.

Vilka typer av operationer erbjuder ni?

Vi erbjuder tandåtgärder, kastration av hon- och hankatt, kastration av hon- och hankanin samt kastration av hanhundar. Vi utför även enklare ingrepp så som lättare tumörer samt vissa andra åtgärder. Kontakta oss gärna vid funderingar.

Hur förbereder jag mitt djur för en planerad operation?

Hundar och katter ska fastas (gäller ej vatten) två timmar innan ankomst till kliniken. Kaniner och mindre djur skall inte fasta alls, utan snarare ha fri tillgång till mat och glöm inte att lämna med hö till din kanin.

Hundar får mycket gärna badas kvällen innan i ett klorhexidinbaserat schampo. Vi har engångsdoser att sälja om man inte vill köpa en hel flaska.

Tandåtgärder

Vi utför i stort sett all typ av tandvård. Vi tar emot hundar, katter, kaniner och mindre gnagare. Vi tar även emot fåglar och sköldpaddor för näbb/kloslipning. Vi utför inte munhåleåtgärder på häst.

Vi har en fullutrustad tandsal med tandröntgen och dentalunit.

Förebyggande vård

Vi erbjuder hälsokontroller, seniorkontroller, besiktning av valpar/kattungar och även äldre djur. Vi har i stort sett alla typer av vaccin hemma för katt, hund, häst och kanin.

Tar ni emot exotiska djur?

Vi har mycket god kunskap om kaniner, marsvin, mindre gnagare och vissa typer av fåglar. Övrigt så försöker vi göra vårt allra bästa och säger i stort sett inte nej till någon typ av patient i akuta situationer.

Tar ni emot hästar?

Vi tar emot hästar för vaccination som sker i transporten. Vi har ingen ambulerande verksamhet, utan allt utförs på kliniken

Vi kan skicka träckprov för analys, och vi kan även skriva ut lämpligt avmaskningsmedel om ni redan har en träckprovsanalys.

Sista vilan

Vid avlivning, såväl akut som planerad, strävar vi efter att ge Er och djuret en så lugn och stillsam upplevelse som möjligt. Vi försöker att boka avlivningar när det är lite lugnare på dagen. Om ni inte önskar närvara vid hela eller delar av processen så kommer vi att ta hand om ert djur och vara med honom eller henne till den sista stunden.

Väljer Ni en separat kremering, får ni en urna med enskild aska tillbaka inom 2-3 veckor. Ni får ett meddelande när urnan finns hos oss att hämta. Standardurna med gravering ingår vid separat kremering, men möjlighet till bambuurna med gravering finns och glasskulptur innehållandes en liten del av ert djurs aska. Fråga gärna oss för mer information. Väljer Ni en allmän kremering, kremeras Ert djur tillsammans med andra djur. En liten del av askan sprids på en vacker minnslund.

Företaget vi använder oss utav vid hjälp med kremering heter Djurum och har sin anläggning samt minneslund strax söder om Jönköping. Ta en titt på deras hemsida för mer information om kremeringsprocessen och vad ni kan välja vid separat kremering.